Donderdag 21 november komen de partners van het Nationaal Dakenplan bijeen voor de laatste NDP-partnerdag van 2024. Die middag presenteren zij hun visie op het Nederlandse dakenlandschap van de toekomst. Namens het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur neemt directeur-generaal Donné Slangen dit beeld in ontvangst uit handen van NDP-voorzitter Tanja Klip-Martin.
Lees verderVan 2021 tot halverwege dit jaar was Anouk Montagne een van de drijvende kracht achter het succesvolle dakenteam van de gemeente Den Haag. In die rol inspireerde zij haar collega’s de blik omhoog te richten én initieerde het eerste Haagse Dakfestival (’Uit je Dak’) dat maar liefst drie weken duurde. Binnen de community of practice van bij het Nationaal Dakenplan aangesloten gemeentes, werkte Anouk mee aan twee handreikingen over multifunctioneel dakbeleid. Eerder dit jaar ging Anouk bij Sweco aan de slag als senior projectmanager Duurzame Stedelijke Ontwikkeling. Ook daar ligt haar hart bij de daken.
Lees verderTijdens hun halfjaarlijkse regiobijeenkomsten trakteert branchevereniging Vebidak de leden op lezingen over diverse maatschappelijke ontwikkelingen. Voor de bijeenkomsten in oktober nodigde Vebidak Nationaal Dakenplan uit om hun leden te informeren over multifunctionele daken. Namens de stichting zijn Henk Vlijm en Erik Steegman vier avonden te gast om de Vebidak dakdekkers te enthousiasmeren om het technisch ontwerp en uitvoering van het dak integraal aan te nemen.
Lees verderHet Rooftop Symposium van 2024 heeft als thema ‘Het dak: voor iedereen?’. We onderzoeken samen hoe we dakruimte optimaal kunnen inrichten voor zowel menselijke als niet-menselijke stadsbewoners. Van wie is die ruimte en voor wie? NDP verzorgt een break-outsessie over stimulerend beleid voor toekomstbestendig dakgebruik.
Lees verderNationaal Dakenplan doet al geruime tijd onderzoek naar nieuwe financieringsmethoden voor multifunctionele daken. Multifunctioneel dakgebruik komt nog maar weinig op gang. Een vaak gehoord argument is daarbij dat het financieel niet haalbaar zou zijn. Ook ontbreekt het aan een structurele, eenduidige manier om deze multifunctionele daken te financieren én aan eenduidig, stimulerend beleid. In de samenvatting stimulerende financiering lees je meer over de kansen voor de financiering van multifunctionele daken.
Lees verderNationaal Dakenplan doet al geruime tijd onderzoek naar nieuwe financieringsmethoden voor multifunctionele daken. Multifunctioneel dakgebruik komt nog maar weinig op gang. Een vaak gehoord argument is daarbij dat het financieel niet haalbaar zou zijn. Maar wat gebeurt er als we de euro’s loslaten en in plaats daarvan naar waarden gaan kijken? Hoe komen we vanuit waardengericht denken tot meer vierkante meters aan multifunctionele daken? In opdracht van Nationaal Dakenplan onderzocht THRIVE welk perspectief het beste van toepassing is op de daken.
Lees verderVanuit het Nationaal Dakenplan werken koplopende gemeenten op het gebied van dakbeleid samen binnen een ‘Community of Practice’. De groep bestaat uit 8 gemeenten. Gestart met de G4 (Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht) en begin 2024 aangevuld met Zoetermeer, Haarlem, Enschede en Almere. De insteek van de CoP is om beschikbare kennis op het gebied van dakbeleid beter te delen én samen te verdiepen. Na Handreiking Dakbeleid publiceert NDP nu de opvolger: Van dakbeleid naar dakenlandschappen.
Lees verderIn Bedrijfsgoed- hét vakblad voor de vastgoedsector - roept NDP op om voor de financiering van een toekomstbestendig dakenlandschap voorbij subsidie te kijken; gebouwcertifceringen aan te grijpen als kans voor multifunctionele daken en naast energiebesparende maatregelen ook natuurinclusieve bouwmaatregelen verplicht te stellen.
Lees verderHet biodiverse bloemendak van Dakbloemenweide bevat ruim 40 inheemse planten die allemaal een eigen functie hebben. Sommige dienen als voeding, andere als nestmateriaal of beschutting. Maar bovenal: de daken die door hen ontwikkeld zijn vormen een weelderige plek voor vogels en insecten.
Lees verderDe aanleg van een multifunctioneel dak vraagt om een investering en omdat de baten niet altijd direct inzichtelijk zijn, is het soms lastig partijen bereid te vinden om ervoor te betalen. Het rekeninstrument LIFE @ Urban Roofs biedt hier een oplossing voor. De maatschappelijke en financiële kosten en baten worden inzichtelijk gemaakt via een rekeninstrument dat ontwikkeld is binnen het Europese Unie (EU) programma LIFE @ Urban Roofs.
Lees verder24 mei j.l. kwam het netwerk van het Nationaal Dakenplan bijeen voor de tweede partnerdag van 2024. Voor de tweede keer op rij organiseerden we de NDP-Partnerdag in samenwerking met Rotterdamse Daken Dagen. We waren die ochtend te gast op de 40e verdieping van De Rotterdam, het indrukwekkende kantoor van NDP-partner Gemeente Rotterdam. Zoals altijd stond de ochtend in het teken kennisuitwisseling. In werksessies werkten de partners samen aan de eerste contouren van de dakakkoorden die tijdens de partnerdag in november ondertekend zullen worden. Na het inhoudelijke ochtendprogramma sloten we aan bij de netwerklunch van de Rotterdamse Daken Dagen waar we o.a. optop-netwerk van Provincie Zuid-Holland ontmoetten
Lees verderx
Lees verderHet dak heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Innovaties en gebruiksfuncties volgden elkaar in rap tempo op. Van oudsher heeft het dak de functie van waterdichting, maar meer en meer krijgt het het dak ook maatschappelijk betekenis. Het dak zorgt voor extra leefruimte, speelt een rol in de energietransitie en de biodiversiteit. Door optoppen speelt het dak zelfs een rol in de aanpak van de woningnood. Hoogste tijd voor een webinar over de het maatschappelijk belang van het dak! Totaal Dak Concept nodigde Pamela Logjes (NDP/Gemeente Den Haag) uit te spreken tijdens dit webinar.
Lees verderLokaal samenwerken aan concrete duurzaamheidsprojecten: dat is de kracht van stichting Green Business Club Nederland. De stichting verbindt overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen die samen hun directe omgeving verduurzamen. Inmiddels telt GBC 18 lokale clubs met samen meer dan 400 partners. Tijdens de laatste GBC-safari bezochten de partners ter inspiratie het blauw-groene dak van Vrumona, dat werd aangelegd door NDP-partner Sempergreen.
Lees verderIn hoogstedelijke woonprojecten zie je steeds vaker collectieve binnentuinen. Waar moet je op letten om daar een succes van te maken? Hoe beheer je de groene inrichting en hoe regel je de toegankelijkheid? Wat kost het en wat levert het op? Platform KAN publiceerde het factsheet 'Collectieve binnentuinen in hoogstedelijk gebied' met aandachtspunten voor ontwerp, beheer en financiën.
Lees verderOp vrijdag 24 mei komen de partners van het Nationaal Dakenplan van 10:00 tot 12:00 uur bijeen in De Rotterdam voor de NDP-partnerdag. Na een inhoudelijk ochtendprogramma sluiten we af met een netwerklunch bij Las Palmas. Hier komen we samen met o.a. het netwerk van partners in Provincie Zuid-Holland die bijeenkwamen voor het thema optoppen. Na de lunch vindt in de middag Rethink Rooftops plaats – de kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen. Voor dit middagprogramma krijgen NDP-partners 50% korting op hun ticket.
Lees verderOp 9 april 2024 start de tweede lichting met de 7 daagse cursus adviseur / regisseur duurzame en multifunctionele daken van start die wordt aangeboden door BDA Dak- en Gevelopleidingen. NDP-partners Optigrun, Zinco, idverde, Gemeente Rotterdam, Zoontjens, Wavin en verzorgen er een gastles. Inschrijven voor april is inmiddels niet meer mogelijk; in oktober begint die nieuwe cursus.
Lees verderEen van de werkgroepen van waaruit het NDP in 2024 aan de slag gaat is Integrale dakkwaliteit. Door de luider klinkende roep om multifunctionaliteit, wordt het steeds drukker wordt op het dak. Daardoor neemt ook het belang van dak-kennis in de ‘keten’ toe. Ook zijn er onderling tegenstellingen in de bedrijfstak die overbrugd moeten worden. Lees in Roofs hoe de werkgroep Integrale Dakkwaliteit aan deze vraagstukken werkt.
Lees verderTijdens de NDP-Partnerdag van 18 januari j.l zijn we van start gegaan met vier werkgroepen van waaruit de partners activiteiten uitvoeren en toewerken naar verschillende dakakkoorden. De groepen zijn gebaseerd op de dakkleuren én op de potentie om aan te haken op maatschappelijke opgaven. De thema's waarmee we aan de slag gaan zijn: Integrale dakkwaliteit, Gebruiksdaken/Optoppen, Blauw-Groene daken, en Groen-Gele daken.
Lees verderIn een leefbare stad, nu en in de toekomst zal het dak steeds meer een multifunctionele rol moeten vervullen. Eveline Bronsdijk en Gijs Woldring maken zich in Rotterdam en als trekkers van het speerpunt 'Verankering in Beleid' hard voor beleid dat ruimte biedt om het dak nuttig en veelzijdig in te zetten.
Lees verderIn de rubriek 'Aan tafel met' laat vakblad Roofs elke maand iemand uit de dakenbranche aan het woord. Deze maand is de eer aan NDP Programma Manager Irene Poortinga om haar visie te delen.
Lees verderNa de handreiking voor het Gebruiksdak en die van Blauw-groene daken, lanceert het Nationaal Dakenplan haar derde handreiking: Groen-gele daken. Een handreiking is voor hen die meer willen weten over de mogelijkheid zonnepanelen en groen te combineren, of beter nog: te integreren op het dak.
Lees verder18 januari j.l. was het netwerk van het Nationaal Dakenplan te gast bij NDP-partner Vogelbescherming Nederland voor de NDP-Partnerdag. NDP-voorzitter Tanja Klip-Martin nam de nieuwe NDP ionen in ontvangst, aan werkgroeptafels maakten we een start met het actieprogramma voor 2024 en er waren pitches over 'Digitale Daken ' (Gemeente Rotterdam); de actualisering van de 'Life @ Urban Roofs Tool' (Arcadis) en Leven Lang Leren ( Stichting Groenkeur)
Lees verderDe gemeente Rotterdam en Arcadis ontwikkelden een tool waarmee maatschappelijke en financiële kosten en baten van multifunctionele daken inzichtelijk gemaakt kunnen worden: het rekeninstrument LIFE @ Urban Roofs. Deze tool is ontwikkeld met subsidie van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Voor een laatste beveiligings- en actualisatieslag voor deze tool woorden NDP-partners uitgenodigd mee te denken.
Lees verderPartnerdagen zijn dé plek waar het Nationaal Dakenplan de collectieve kennis van de partners benut. Op 18 januari blikken we terug op wat er in 2023 is neergezet en kijken we vooruit naar de komende jaren. We zijn voor deze NDP-Partnerdag te gast bij de Vogelbescherming in Zeist.
Lees verderOntdek hoe onbenutte platte daken plek kunnen bieden voor uiteenlopende doeleinden, zoals stadsnatuur, waterberging, energieopwekking of extra woon- of werkruimte. Je gaat in Zoetermeer letterlijk het dak op en maakt kennis met de lokale ‘dakenaanpak’. Ook praten we je bij over het hiervoor benodigde nationale en lokale beleid.
Lees verderIn het dichtbevolkte Nederland kunnen we het ons niet permitteren het daklandschap niet te benutten. Energieproductie, wateropvang, natuur of extra sociale ruimte: het kan allemaal op het dak. Elke dakfunctie heeft een eigen kleur. Als je op een dak meerdere functies combineert, spreek je van een multifunctioneel dak. Voor de vier meest gebruikte dakkleuren ontwikkelde het Nationaal Dakenplan dakiconen; met telkens kleurnuances op multifunctionaliteit te laten zien.
Lees verderAls Jeroen Scholten met zijn Zoetermeerse collega’s op excursie is naar Rotterdam, wordt hij aangestoken door het dakenvirus. In de havenstad ziet de strategisch adviseur stedelijke vernieuwing & wonen welke mogelijkheden de vele platte daken van zijn gemeente bieden. “Het stadhart van Zoetermeer is nog erg stenig van karakter. Juist door de combinatie van ecologische dakenfuncties en sociale ontmoetingsplekken, voegen multifunctionele daken echt sfeer toe aan onze nu nog vrij monofunctionele stad”.
Lees verderClaire Wolff werkt als programma manager voor de Engelstalige minor Business & Society van de Hogeschool Rotterdam, waar ze twee keer per jaar een module over multifunctionele daken aanbieden. Voor de module ontwikkelen studenten voorstellen voor multifunctionele daken die ze presenteren aan de dakeigenaren, mét daarbij handreikingen hoe gemeente Rotterdam of het rijk hierin kunnen ondersteunen. In 2022 stonden de daken van maatschappelijk vastgoed centraal en pitchte het beste studententeam hun plan tijdens de NDP-Partnerdag in het Rotterdamse Depot.
Lees verderHet verduurzamen van de leefomgeving vereist samenwerking tussen partijen die elkaar nog niet vaak in het werk tegenkomen. Onderwijskundige Jan Cromwijk van Kennisinstituut ISSO onderzoekt, overziet, brengt de benodigde behoefte aan kennis in kaart en ontsluit die. Juist het dak krijgt zijn speciale aandacht. “Als we een volledig circulair, multifunctioneel dak kunnen maken, is het voor de andere bouwdelen ook mogelijk.”
Lees verderIn een op handen zijnde wijziging van het Nederlandse Bouwbesluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) missen de partners van het Nationaal Dakenplan een aantal cruciale zaken. Zo worden blauw-groene functies bij grotere daken niet benoemd, ontbreekt een gebiedsgerichte aanpak en vinden zij het begrip 'duurzaamheid' te nauw gedefinieerd. In een gezamenlijk statement reageren zij op de internetconsultatie die door het Ministerie voor Binnenlandse Zaken is uitgeschreven.
Lees verderAls het aan Ieke Benschop (speerpunttrekker NDP en projectleider Duurzame Daken bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht) ligt, gaat de overheid multifunctionele daken verplicht stellen. Voor Bouwwereld ging zij in gesprek over haar missie: Zo snel mogelijk, zo veel mogelijk duurzame, multifunctionele daken realiseren in de gebouwde omgeving.
Lees verderHet retentiedak is hot. Door klimaatverandering hebben we steeds vaker met piekbelastingen te maken. Vroeger moest het water zo snel mogelijk het dak af; tegenwoordig willen we het water juist vasthouden om het vervolgens geregisseerd te kunnen afvoeren. In het webinar 'Het rententiedak: bittere noodzaak of niet?' delen Eveline Bronsdijk (NDP/Gemeente Rotterdam), Jeanet Hekhuis (Gemeente Utrecht) en Victor Dijkshoorn (VIC Landscapes) hun ervaringen met retentiedaken.
Lees verderIn de kas op het dak van Haags Hoog gingen beleidsmakers van verschillende overheden met elkaar in gesprek over de wijze waarop we tot beleid en regelgeving kunnen komen voor multifunctionele daken. De wisselwerking tussen lokale en nationale overheden stond daarbij centraal en om de gewenste versnelling te bereiken werden bestaande kaders ter discussie gesteld.
Lees verderFinanciering voor multifunctionele daken was het thema op 5 november 2023 tijdens de NDP sessie voor Uit je Dak in Den Haag. Jan Henk Tigelaar en Willem Fokke presenteerden daar het onderzoek naar nieuwe financieringsmiddelen. Middelen die nu daadwerkelijk ontwikkeld worden met als doel om tot zoveel mogelijk vierkante meter multifunctioneel dak te komen.
Lees verderTijdens het Haagse Uit je dak festival gingen medewerkers van woningbouwcorporaties in gesprek over het verduurzamen van het Haagse dakenlandschap. Corporaties Staedion en Haag Wonen deelden succesvolle praktijkvoorbeelden van gele daken. Ieke Benschop ging namens Nationaal Dakenplanplan in op de vraag hoe je op het dak zonnepanelen met groen kunt combineren.
Lees verderVan 3 tot en met 22 oktober kun je letterlijk het dak op. De gemeente Den Haag vraagt met Uit je Dak aandacht voor de waarde van daken, bijvoorbeeld om energie op te wekken, extra ruimte te creëren of een pand te vergroenen en verkoelen. In totaal hebben de Haagse daken een oppervlakte van zo’n 17 vierkante kilometer en dat biedt volop kansen. Met een uitgebreid programma wil de gemeente zowel inwoners, bedrijven als organisaties informeren en helpen om op het dak aan de slag te gaan.
Lees verderDonderdag 2 november 2023 vindt de tweede NDP partnerdag van 2023 plaats. Partnerdagen zijn dé plek waar het Nationaal Dakenplan de collectieve kennis van de partners benut. Op 2 november blikken we terug op wat er in 2023 is neergezet en kijken we vooruit naar de komende jaren.
Lees verderDe natuurherstelwet, het uitrollen van de energietransitie, woningen bouwen, de wateropgave. Nederland staat voor complexe transities. Hoe geef je in een klein en dichtbevolkt land plek aan die steeds maar grotere opgaven? Wat prioriteer je? Hoe kunnen we slim en integraal combineren? Welk beleid is nodig om die ruimte multifunctioneel in te richten? En hoe maken we de stap van lokaal naar Nationaal? Deze vragen staan centraal tijdens dit interactieve seminar.
Lees verderOp donderdag 14 september 2023 vindt het jaarlijkse Rooftop Symposium plaats. Het symposium is dit jaar op de groenste evenementenlocatie van Nederland; het Inspyrium te Cuijk, de winnaar van de Rooftop Award 2022. Het thema is dit jaar 'Tijd voor Symbiose'. Want met slimme combinaties van functies en nieuwe technologie kunnen daken bijdragen aan herstel van de balans tussen mens en natuur.
Lees verderAl meer dan 30 jaar geeft Nophadrain met succes invulling aan haar filosofie ’gebruik de ruimte’. Het bedrijf ontwikkelt en produceert slimme drainagesystemen voor het inrichten van gebruiksdaken. Pieter Wesselink werkt er al 15 jaar. “Ik ben er trots op dat wij met onze groendaken, waterretentiedaken, verkeersdaken, en solar groendaken bijdragen aan een groenere en duurzamere leefomgeving voor nu en later”.
Lees verderIn samenwerking met NDP Partners BDA dak- en gevelopleidingen en VESP organiseerden we onder het speerpunt bekwame vakmensen en innovatie op 6 juli 2023 een Kennissessie: integrale dakkwaliteit.
Lees verderAls Paul Verkaik in 2006 op werkbezoek in Duitsland is, valt hem op dat in de duurzame wijk alle daken zijn voorzien van vegetatie of zonnepanelen. ‘Dat zag je toen in Nederland nog niet op deze schaal’. Bij thuiskomst ontwikkelt hij voor BDA Dak- en Gevelopleidingen de eerste trainingen op het gebied van groene daken en zonne-energie. Het typeert Verkaik in optima forma. Maatschappelijke ontwikkelingen vertalen in opleidingen: daar ligt zijn kracht.
Lees verderOp 2 juni 2023 werd tijdens Rethinking Rooftops op de Rotterdamse Dakendagen de herziene versie van de in 2018 gepubliceerde 'Facts and Values over Multifunctionele Daken' gepubliceerd.
Lees verderTijdens het tweede NDP Lunchseminar gericht op multifunctionele daken op bezit van woningcorporaties deelden twee sprekers hun ervaringen met creëren van duurzame daken: Marco van Dijk van Jutphaas Wonen Nieuwegein en Janneke Zomer-de Cort van KnaapenGroep. Kai van Gool van Sempergreen gaf een voorproefje van hun nieuwste innovatie.
Lees verderOp donderdag 11 mei 2023 heeft de Vereniging Bouwwerk Begroeners, branchevereniging voor specialisten in dak-, gevel- en interieurbegroening, de VBB FLL norm gelanceerd: dé nieuwe standaard voor begroenend Nederland, die van toepassing is bij de realisatie van alle type dak- en gevelbegroening. NDP Programma Manager Irene Poortinga nam het eerste exemplaar in ontvangst.
Lees verder2023 is door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland uitgeroepen tot het Jaar van de Scholekster. Door allerlei oorzaken gaat het niet goed met de Scholekster, waardoor de aantallen hard achteruitgaan. Behalve wad- en weidevogel is de Scholekster in toenemende mate ook een stadsvogel. Met het citizen science project 'Scholekster op het Dak' doet de Stichting Onderzoek Scholekster (SOS) al voor het vijfde jaar onderzoek naar het broedsucces van deze opvallende vogel in de stad, waar ze steeds vaker te vinden zijn op platte daken met grind en/of groen.
Lees verderTijdens het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken delen 7 sprekers hun oplossingen op het gebied van hemelwaterafvoer en waterberging. Onder hen Nick Post, werkzaam bij NDP-partner ISSO, die het ontwerp van collectieve warmtapwaterinstallaties deelt.
Lees verderOok dit jaar organiseert de Rotterdamse Dakendagen een kennisprogramma: Retinking Rooftops vindt plaats op 2 juni 2023. Het NDP is goed vertegenwoordigd tijdens de kennisdag en verzorgt drie workshops: Jan Henk Tigelaar deelt zijn laatste bevindingen over de financiering van multifunctionele daken, Eveline Bronsdijk zet het gesprek over beleid en energiedaken voort en Ieke Benschop presenteert de ge-update Facts & Values.
Lees verderIn steden is de ruimte voor groen en wateropvang beperkt. In de provincie Utrecht ligt zo’n 3500 hectare aan onbenutte daken. Al deze lege plekken bieden kansen voor waterberging, meer biodiversiteit en duurzame energie. Vaak weten mensen en bedrijven echter niet of hun dak geschikt is voor de aanleg van beplanting of waterberging. Om hen een handje te helpen, lanceert provincie Utrecht de Duurzame Daken Kansenkaart.
Lees verderHoe maken we van gele daken, multifunctionele daken? Die vraag stond centraal tijdens de eerste NDP Partnerdag van 2023. Op uitnodiging van Solarfields kwam het netwerk bijeen in duurzame entertainmentcentrum ZERO55. De 18 e-carts die er rondrijden, krijgen hun energie van de 828 zonnepanelen die op het dak liggen. Het zorgde voor een bijzondere activiteit tijdens de koffiebreak: karten.
Lees verderPer April 2023 treedt Gerrit van Engelenburg toe tot het bestuur van het Nationaal Dakenplan. Hij neemt namens Koninklijke VHG het stokje over van Friso Klapwijk. Binnen Koninklijke VHG is Gerrit betrokken bij de Domeinadviesgroep Het Levende Gebouw. Deze groep van bedrijven adviseert op de marktbenadering van groen in, op en aan gebouwen.
Lees verderVanaf 26 mei loop je in Rotterdam een maand lang op een luchtbrug tussen WTC Rotterdam en de Bijenkorf.
Lees verderOp woensdag 17 mei van 12 uur tot 13 uur hebben we twee sprekers die hun ervaringen delen met het creëren van duurzame daken. Marco van Dijk van Jutphaas Wonen Nieuwegein, vertelt welke projecten hij heeft gerealiseerd met groen en zonnepanelen op de daken. Hij gaat in op de lessen die hij heeft geleerd uit deze (twee verschillende) projecten en vooral ook op de financiering van deze projecten. De tweede spreker is Janneke Zomer - de Cort van KnaapenGroep. Zij vertelt over hun concept het slimme groene dak ROEF. Dit is een concept waarin isolatie, groen, zonnepanelen en nestkastjes samen komen, op een zadeldak. We hopen middels dit online lunchwebinar inspiratie te bieden aan woningcorporaties om ook aan de slag te gaan met verduurzaming van de daken. Op basis van reacties en vragen voor verdieping zullen we vervolgbijeenkomsten vormgeven.
Lees verderWerk je als beleidsmaker bij een gemeente of woningcorporatie en wil je professioneel aan de slag met duurzame daken? NDP speerpunttrekker Ieke Benschop en Peter Hoogeweg van Stichting Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) nodigen je uit voor de infomiddag ‘Aan de slag met duurzame daken’ op 25 april - tussen 15 en 17 uur.
Lees verder‘Als aanspreekpunt voor het gehele netwerk wil ik ervoor zorgen dat iedereen betrokken blijft,’ vertelt programmamanager Irene Poortinga. ‘Dat doen we onder andere door het organiseren van partnerdagen en netwerkmomenten. Maar ook door het aan elkaar knopen van kennis en contacten uit de verschillende speerpunten. De inzichten die dát oplevert zetten we vervolgens uit bij de partners en de schil eromheen, van professionals uit de bouw tot partijen in huisvesting.’
Lees verderHet innovatieve blauw-groene van Project Mannoury is niet alleen een lust voor het oog; ook vindt er wetenschappelijk onderzoek plaats naar het rendement van blauw-groene daken in combinatie met zonnepanelen. Al eerder werd aangetoond dat multifunctionele blauw-groen-geel daken beter in staat zijn om omgevingstemperaturen te verlagen, de biodiversiteit te versterken en voor een groter rendement van de panelen zorgt.
Lees verderBinnen het speerpunt Verankering in Beleid heeft een viertal koplopende gemeentes - Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam - gezamenlijk de Factsheet Dakbeleid opgesteld. Het is het eerste communicatieproduct dat vanuit het speerpunt gepresenteerd wordt en het resultaat van de community of practice die in 2022 is opgericht.
Lees verderSinds juli 2021 is Tanja Klip-Martin voorzitter van het Nationaal Dakenplan (NDP). Als lid van de Eerste Kamer voor de VVD heeft zij onder meer ruimtelijke ordening, milieu en waterbeheer in haar portefeuille en ook in haar vorige betrekkingen en vele nevenfuncties zijn deze onderwerpen alom aanwezig. Genoeg kennis, ervaring en netwerk om het NDP te helpen met de grote ambities van deze organisatie: multifunctionele daken vanzelfsprekend maken. Roofs ging in gesprek met de voorzitter van het Nationaal Dakenplan.
Lees verderBij Optigrün hadden ze een vooruitziende blik, want de ontwikkelaar van groen-, natuur- en retentiedaken specialiseert zich al 50 jaar in duurzame daken. ‘In het begin was er weinig kennis, bovendien was de markt erg klein,’ vertelt directeur Henk Vlijm. ‘Maar met veel vallen en opstaan hebben we meegemaakt hoe de markt is gegroeid.’ Inmiddels is het geen kwestie meer van óf, maar wannéér het complete Nederlandse dakenlandschap transformeert tot een multifunctioneel walhalla. Als het aan Optigrün ligt liever vandaag dan morgen. ‘Hoezo: te vroeg voor beleid?’
Lees verderVeel mensen vinden rooftopbars en daktuinen fantastisch. Toch is het maatschappelijk potentieel van multifunctionele daken nog lang niet overal doorgedrongen. Bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van klimaatadaptatie verdienen onze daken meer aandacht.
Lees verderBinnen het speerpunt Stimulerende Financiering onderzoeken we - samen met dakeigenaren en sleutelspelers - wat de beste financieringsmiddelen zijn om tot meer multifunctionele daken te komen. Vul de enquête in en draag bij aan het optimaliseren van het financieringsklimaat.
Lees verderIeke Benschop is als projectleider verbonden aan de Natuur- en Milieufederatie Utrecht, en voor Nationaal Dakenplan de speerpunttrekker van Verbreding van Mindset. ‘Want er is meer dan alleen een groen dak, met een beetje blauw of geel. Er is veel maatschappelijke winst te behalen met multifunctionele daken, en die bekendheid moet nog verder groeien. Met duidelijke cijfers, up-to-date kennis en sprekende praktijkvoorbeelden kunnen we laten zien dat je met een combinatie van dakfuncties veel meer impact hebt.’
Lees verderHun grenzeloze ambities reiken tot ver voorbij de landsgrenzen. Van Melbourne tot en met de Verenigde Arabische Emiraten: over de hele wereld is Sempergreen betrokken bij de aanleg van groendaken, groene gevels en groene bodembedekking. Maar volgens Sales verantwoordelijke Sander Scheper is het niet voor niets dat ze met hun hoofdkantoor stevig geworteld zitten in het hart van Nederland, in Odijk. ‘Hier hebben we nou eenmaal te maken met ruimtelijke beperkingen die ons dwingen om onze daken te benutten.’
Lees verderHoe kun je als woningcorporatie bijdragen aan de transitie op de daken? Waar begin je? In samenwerking met Natuur en Milieufederatie Utrecht, Stichting Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU),Provincie Utrecht en Groene Huisvesters organiseren we een excursie naar het blauwgroene dak van de Hogeschool van Amsterdam. Kom op 19 januari van 15:00 tot 17:30 inspiratie op doen.
Lees verderSimon Zwart is rayonmanager Daken en Dakdetails bij Triflex B.V. En een enthousiaste deelnemer aan het netwerk van het Nationaal Dakenplan. ‘Vanuit mijn functie adviseer ik partijen uit de bouw en infrastructuur over het afdichten van hun daken en dakdelen.’ Moeilijke dakprojecten? Die kent hij niet. ‘Ik denk graag in oplossingen. Een van mijn favoriete daken vind je zelfs op een lastig te bereiken eiland.’
Lees verderHoe geef je als gemeente multifunctionele daken een plek in je beleid en processen? Daarover schreven wij een artikel voor de decembereditie van dakenvakblad Roofs. Want dat het een gemiste kans is om 400 km2 aan braakliggende daken onbenut te laten; dat is inmiddels duidelijk. Maar omdat er verschillende wegen naar Rome leiden, deelden vier koplopende gemeenten hun kennis en praktijkervaring over hoe je als stimulerende overheid bruikbare kaders en beleid opstelt.
Lees verderData en daken, wat hebben die twee met elkaar te maken? ’Heel veel. Als databedrijf hebben we allerlei gegevens in huis die betrekking hebben op daken.’ Aan het woord is Thijs Herwig, Product Owner Location Intelligence bij Matrixian Group. Om wat voor gegevens gaat het dan? ‘Bijvoorbeeld het bouwjaar en de geometrie. Gegevens waarmee je de dakpotentie voor bepaalde dakinrichtingen kunt bepalen.’ Matrixian Group is blij met de aansluiting bij het Nationaal Dakenplan. ‘Dakexperts kunnen ons helpen en begeleiden bij het gebruik van deze data. En de data kan de werkzaamheden van de andere partners weer ondersteunen.’
Lees verderVoor de tweede partnerdag van 2022 waren we te gast op het spectaculaire multifunctionele dak van het Depot Boijmans van Beuningen, dat mede werd aangelegd door NDP partner Zinco. NDP Voorzitter Tanja Klip-Martin opende de partnerdag met een videoboodschap en alle speerpunten gaven een update. De Rotterdamse woningbouwcorporatie Woonstad was te gast en Studenten van de Rotterdam Business School (onderdeel van Hogeschool Rotterdam) presenteerden hun afstudeerproject over multifunctionele daken.
Lees verderOp 3 november deed NDP voorzitter Tanja Klip-Martin in Binnenlands Bestuur een oproep tot multifunctioneel dakgebruik. De herziening van het Besluit bouwwerken leefomgeving biedt de kans om de ambitie voor meer multifunctionele daken nog hoger te leggen. "Stel de eisen voor draagconstructies van daken gelijk aan die van de verdiepingsvloeren eronder. Bekijk daarna per gebied wat er op die daken noodzakelijk is: de aanleg van groen, leefruimte, energieopwek en/of wateropvang", aldus Klip-Martin.
Lees verderHoe geef je als gemeente multifunctionele daken een plek in je beleid en processen? Deze vraag stond centraal tijdens het Seminar ‘Multifunctioneel Dakenbeleid’ dat het Nationaal Dakenplan op 17 november j.l. organiseerde. Want dat het een gemiste kans is om 400 km2 aan braakliggende daken onbenut te laten; dat is inmiddels duidelijk. En dus deelden vier koplopende gemeenten hun kennis en praktijkervaring over hoe je als stimulerende overheid bruikbare kaders en beleid opstelt.
Lees verderErik Steegman kan zich bogen op 35 jaar ervaring met multifunctionele daken. Met zijn bedrijf DakXpertise adviseert hij bij grote multifunctionele klussen, en als oprichter van de website Dakenraad.nl geeft hij een platform aan partijen, waaronder Nationaal Dakenplan, die zich bezighouden met groene, blauwe, gele en rode daken. Momenteel werkt hij weer aan duurzame projecten bij Kiwa BDA. Zijn motivatie om zich in te zetten voor multifunctionele daken is krachtig in zijn eenvoud: ‘Mijn insteek is eigenlijk om de wereld leefbaar te houden voor onze kleinkinderen en achterkleinkinderen.’
Lees verderVan oudsher staat de provincie Overijssel bekend om zijn Hanzenetwerk, het verbond van Hanzesteden waaronder Kampen, Zwolle en Deventer. In dit samenwerkingsverband verleenden kooplieden elkaar rechten en lieten ze zich door elkaar vertegenwoordigen. Samenwerken kenmerkt nog steeds de Overijsselse aanpak, ook als het gaat om vergroening van de daken en natuurinclusief bouwen. Jessica Winter, beleidsontwikkelaar en natuurlijke netwerkbouwer, vertelt over de rol van de provincie en de groene missie van Overijssel.
Lees verderZie je ergens atalanta’s, groot koolwitjes of vuurjuffers rondfladderen? Dat is een goed teken, want op plekken waar veel vlinders of libellen zijn, gaat het goed met de natuur. De Vlinderstichting, opgericht in 1981, zet zich onder andere in om de vlinder- en libellenstand op een gezond niveau te krijgen en zo de biodiversiteit in Nederland te herstellen. Projectleider Nora Thierry vertelt over welke rol multifunctionele daken hierin kunnen spelen.
Lees verderWat heb je nodig voor een revolutie? In ieder geval een actieve houding en de wil om voor een blijvende verandering te zorgen. Ontmoet Rooftop Revolution, een bevlogen organisatie die de natuur wil terugbrengen in de Nederlandse steden en daarvoor het grootste braakliggende terrein dat we hebben, wil gebruiken. Projectmanager Willem Fokke laat zien hoe deze revolutie zich ontwikkelt en welke vlaggen er al in nieuw ontgonnen gebied zijn geplant.
Lees verderHet past Rotterdammers niet om zich op de borst kloppen, maar als het gaat over hun multifunctioneel dakengebruik zal niemand er raar van opkijken als ze dat wél doen. Vanaf 2008 werkt de Gemeente Rotterdam aan duurzame daken, en daarmee waren en zijn ze een van de eersten. En wie anders dan de Programmamanager Multifunctionele Daken kan ons meenemen in deze ontwikkeling? Het woord is aan Paul van Roosmalen.
Lees verderHet dak als de ultieme ontmoetingsplek van een gebouw of gebouwencomplex? Absoluut! Dakspecialist Zoontjens ziet het als missie om de daken nog meer te betrekken bij het leven dat zich in en om de gebouwen afspeelt. Barbara Wolfs, manager marketing & communicatie en Nikkie Notten, architect- & projectadviseur vertellen over hoe Zoontjens te werk gaat en op welke manier zij de andere partners binnen het NDP kunnen versterken.
Lees verderIn het weekend van 16, 17 en 18 september vindt in Antwerpen voor de derde keer 'Het hoogste festival' DAKkan plaats en kun je op 35 daken genieten van theater, concerten, dans en workshops. Het festival demonstreert wat de stad allemaal zou kunnen doen met de 3000 voetbalvelden aan nu nog braakliggende daken. Vrijdag staat in het teken van kennisuitwisseling.
Lees verder15 september 2022, vanaf 15:00 uur, heet NDP partner Zoontjens je van harte welkom voor een nazomerborrel mét uitzicht bij Rooftopbar Doloris in Tilburg. Ben je nog geen NDP partner, maar wel geïnteresseerd in het potentieel van multifunctionele daken? Wees welkom!
Lees verderJan Henk Tigelaar is een half jaar aan de slag als speerpunttrekker Stimulerende Financiering. In Q4 gaat Jan Henk aan de slag met verdiepende enquêtes om een nog beter beeld te krijgen van hoe verschillende vastgoedsectoren om gaan met financiering.
Lees verderDe wereld verbeteren met duurzame energie: daar staat Solarfields voor. Daarom ontwikkelen, bouwen en beheren ze grootschalige zonneparken samen met eigenaren, overheden en omwonenden. Begonnen met zonneparken op de grond, ziet Solarfields de afgelopen jaren een duidelijke verschuiving naar het dak.
Lees verderIeke Benschop is een half jaar aan de slag als speerpunttrekker Verbreding van Mindset. In zes vragen blikt ze terug en kijkt vooruit. Tijdens de partnerdag in November presenteert Ieke het nieuwe 'Facts en Values' op basis van de laatste (wetenschappelijke) inzichten over multifunctionele daken.
Lees verderJan Cromwijk is een half jaar aan de slag als speerpunttrekker Bekwame Vakmensen en Innovatie. In zes vragen blikt hij terug en kijkt vooruit. Tijdens de partnerdag in November presenteert hij zijn analyse van de kennisinfrastructuur en schetst het Actieprogramma voor 2023.
Lees verderIeke Benschop is een trotse Utrechter die vanuit Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) het Servicepunt Duurzame Daken opzette. Bij dit loket krijgen particulieren, bedrijven en eigenaren van maatschappelijk vastgoed informatie en advies over hoe je het dak het best kunt verduurzamen. En dan het liefst natuurlijk een multifunctionele invulling waarin meerdere dakkleuren samenkomen.
Lees verderIn het voorjaar van 2021 jaar ondertekende een brede coalitie van bedrijven, overheden en kennisinstellingen de OSKA Intentieverklaring koeling gebouwen.
Lees verderEveline Bronsdijk is Adviseur duurzaamheid en multifunctionele daken bij de gemeente Rotterdam. Al vanaf 2008 is ze bezig met het stimuleren van meer groene daken in de stad; een programma dat destijds startte als technische oplossing voor waterberging en vertraagd hemelwaterafvoer.
Lees verderJan Henk Tigelaar is directeur van Rooftop Revolution en vanuit die rol altijd op zoek naar manieren om het daklandschap duurzaam te benutten. Of zoals hij dat zelf zegt: “Vanaf het moment dat ik me realiseerde hoeveel braakliggend terrein er op de daken is, was ik geïnspireerd me daarvoor in te zetten”.
Lees verderHet Nationaal Dakenplan hecht grote waarde aan een bestuur dat de diverse partners vertegenwoordigt. Daarom zijn we verheugd dat vertrekkend bestuurslid Jip Louwe-Kooijmans vervangen wordt door zijn collega Stefan Vreugdenhil. Op deze manier blijft De Vogelbescherming als maatschappelijke organisatie betrokken. Op 8 december 2021 heeft het bestuur in een online vergadering unaniem voor zijn toetreding tot het bestuur gestemd.
Lees verderJan Cromwijk werkt bij ISSO als toegepast onderwijskundige aan het verbeteren én versnellen van kennisuitwisseling in de bouw- en installatiesector. Als Programmamanager EU-projecten & scholing van vakmensen werkt hij fulltime aan een mix van Europese en Nederlandse projecten die daaraan bijdragen.
Lees verderTanja Klip-Martin wordt in de wandelgangen ‘Groene Tanja’ genoemd. Duurzaamheid loopt als een groene draad door haar bestuurlijke CV heen. Als gedeputeerde in Drenthe beheerde zij onder meer de portefeuilles milieu, bodem, klimaat, energie en waterbeleid en tot 1 januari 2021 gaf zij als dijkgraaf van Vallei en Veluwe leiding aan het meest innovatieve waterschap van Nederland.
Lees verderVanuit OSKA (Overleg Standaarden Klimaatadaptatie) wordt gewerkt aan het opstellen van (Europese) standaarden voor klimaatadaptatie. Daarin worden ook de daken meegenomen.
Lees verderEr is een toenemende vraag naar multifunctionele daken. Een ontwikkeling die wij als Nationaal Daken Plan natuurlijk toejuichen.
Lees verderAls partners van het Nationaal Daken Plan zijn we bekend met de onbegrensde mogelijkheden die de daken ons brengen. Maar om het verhaal ook met de rest van de wereld te kunnen delen, is het fijn dat De Dakencatalogus er is.
Lees verder26 februari 2021 overhandigden Laura Bromet (GroenLinks) en Maurits von Martels (CDA) hun initiatiefnota “Initiatiefnota Groen in de stad” aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Lees verderHet besef dat een dak meer is dan simpelweg ‘een dak boven je hoofd’ is inmiddels geland. Multifunctionele daken zijn populairder dan ooit.
Lees verderHet Ministerie van Binnenlandse Zaken had een online consultatie uitstaan over het ‘besluit tot wijziging van het besluit bouwwerken leefomgeving in verband met het duurzaam gebruik van daken’.
Lees verderSamen met ruim 50 partners beleefden we op 14 mei een feestelijke en online kick-off van het Nationaal Daken Plan (NDP)! Een fysieke bijeenkomst zat er vanwege coronatijd even niet in
Lees verderReadar bracht recent de groene daken in Nederland in kaart bij appartementen, commercieel en maatschappelijk vastgoed. De resulterende infographic laat zien waar Nederland nu staat.
Lees verder