Wat heb je nodig voor een revolutie? In ieder geval een actieve houding en de wil om voor een blijvende verandering te zorgen. Ontmoet Rooftop Revolution, een bevlogen organisatie die de natuur wil terugbrengen in de Nederlandse steden en daarvoor het grootste braakliggende terrein dat we hebben, wil gebruiken. Projectmanager Willem Fokke laat zien hoe deze revolutie zich ontwikkelt en welke vlaggen er al in nieuw ontgonnen gebied zijn geplant.
Voor het team van Rooftop Revolution liggen er nieuwe plannen op stapel. Nieuwe gebiedsaanpakken in nieuwe steden met nieuwe uitdagingen. ‘Zoals projecten met optoppingen. Daarin hebben we letterlijk te maken met nieuwe terreinen. Ze bieden veel financiële ruimte voor verdere verduurzaming van het dak en het gebouw. Voor ons is het heel logisch om in de kennis die voor deze projecten nodig is te investeren,’ vertelt Willem Fokke. Een dynamische houding die de Rooftoppers kenmerkt, want als er ergens veel winst te behalen valt, meent de organisatie, is het wel op de daken.
‘Wij willen zoveel mogelijk duurzame en multifunctionele daken aanjagen. Dat doen we bijvoorbeeld door het maken van een Duurzame Daken Kansenkaart voor wijken, steden of vastgoedportfolio’s. Interessant voor gemeentes en organisaties met grote vastgoedportfolio's. Maar ook ontwikkelen we gerichte campagnes en organiseren we creatieve sessies en presentaties.’ Dat aanjagen vindt ook plaats tijdens het Rooftop Symposium (link naar https://www.rooftoprevolution.nl/het-rooftop-symposium/), dat Rooftop Revolution jaarlijks organiseert. ‘Daar zijn we heel trots op. Met zoveel inhoudelijke partijen bij elkaar leidt het symposium elke keer weer tot verdiepende gesprekken en discussies.’ Partners die de volgende editie willen aansluiten zijn van harte welkom.
Ook een hit op het symposium: de uitreiking van de Rooftop Award. ‘Dit jaar is de award gegaan naar het Inspyrium-dak in het Noord-Brabantse Cuijk. Momenteel is dit dak echt onze favoriet.’ Volgens het juryrapport ‘heeft dit dak werkelijk alles in zich: Een mooie vormgeving, afwisselende beplanting, een goede gebruiksfunctie, veel innovatieve elementen en veel aandacht voor natuur en biodiversiteit.’ Fokke licht toe welk type dak hij volgend jaar het liefst genomineerd ziet. ‘Dan hopen we op daken waar alle functies samenkomen, en die in verbinding staan met andere daken. Ontwikkelingen in materialisatie, circulair of biobased, vinden we daarin belangrijk. Dus we hopen dat onze toekomstige favorieten ons laten zien hoe we daarin weer verdere stappen kunnen nemen.’
Trots is Rooftop Revolution ook op hun samenwerking met Stichting DOEN. ‘Dit is mooie erkenning voor ons businessmodel en onze aanpak,’ zegt Fokke. Met de financiële steun van Stichting DOEN kan Rooftop Revolution haar activiteiten opschalen. ‘Over twee jaar hopen we de wijkaanpakken voor eigen rekening te kunnen starten.’
Want ja, wat heb je in feite nodig voor de realisatie van een fantastisch mooi, duurzaam én multifunctioneel dak? Fokke: ‘De wil, positieve regelgeving, een kaal dak en financiering. Dat klinkt eenvoudig, maar in de praktijk blijken er nog genoeg hobbels te zijn die we samen moet nemen.’ Fokke verwacht dat het partnerschap met het Nationaal Dakenplan ervoor gaat zorgen dat die hobbels nog beter het hoofd geboden kan gaan worden. Doet jouw gemeente, organisatie of bedrijf al mee?