Excursie Zoetermeer: Het multifunctuionele dak op!

Ontdek hoe onbenutte platte daken plek kunnen bieden voor uiteenlopende doeleinden, zoals stadsnatuur, waterberging, energieopwekking of extra woon- of werkruimte. Je gaat in Zoetermeer letterlijk het dak op en maakt kennis met de lokale ‘dakenaanpak’. Ook praten we je bij over het hiervoor benodigde nationale en lokale beleid.

Het overgrote deel van alle (platte) daken in Nederlandse steden is ongebruikt. Dat is opmerkelijk in een tijd waarin veel stedelijke opgaven concurreren om de schaarse ruimte. Tot nu toe onbenutte daken kunnen plek bieden aan uiteenlopende functies: stadsnatuur (groen), het bergen van regenwater (blauw), het opwekken van duurzame energie (geel) of extra ruimte voor recreëren, werken of wonen (rood).

Bestaande daken zijn niet ontworpen voor multifunctioneel gebruik. Structurele beleids- en financieringskaders ontbreken. De publiek-private partners van het Nationaal Dakenplan pleiten voor een nieuwe ‘dakstandaard’ in beleid (nationaal en lokaal), bouwregelgeving, financiering en kwaliteit.

Ook in gebiedstransformaties is steeds meer aandacht voor het benutten van de ruimte op daken. Maar wat betekent multifunctioneel dakgebruik? Wat is er allemaal mogelijk en hoe draagt dat bij? En wat kan je als gemeente doen om nu al effectief dakgebruik te stimuleren? Wat zijn de best practices? En welke beleidsinstrumenten kan je inzetten?

Programma

  • Kennismaking met De Zoetermeerse Dakenaanpak | Jeroen Scholten Hoe leidde de ‘Vierkleurenbenadering’ tot de succesvolle dakenaanpak van gemeente Zoetermeer? Jeroen Scholten vertelt welke belangrijke rol de samenwerking met andere partners (markt, corporaties en bewoners) daarin speelde.
  • Beleids- en financiële kaders voor het verkleuren van daken | Anouk Montagne (NDP) -> Welke beleids- en financiële kaders zijn nodig voor het ‘verkleuren’ van daken en hoe stimuleer je als gemeente effectief deze ontwikkeling? 
  • Het dak op! -> Zelf de toegevoegde waarde van multifunctionele daken ervaren? We sluiten de middag al op het vierkleurendruk van het Zoetermeerse stadhuis. 

Communicatietoolkit

Download hier

Volg ons:

Privacy policy | © Nationaal Dakenplan 2022 | Cookie policy