Sinds 2021 werkt onze onderwijspartner Hogeschool Rotterdam binnen de Engelstalige minor Business & Society aan de ontwikkeling van een dakenmodule. Ze werken hiervoor nauw samen met Gemeente Rotterdam en diverse Rotterdamse marktpartijen.
Maak maatschappelijke impact door de daken te benutten
De dakenmodule biedt een inzicht in de vernieuwing en planning van stedelijke gebieden, met als doel inclusieve kansen voor iedereen te waarborgen (Sustainable Development Goal 11). Gemeente Rotterdam leverde input voor minor op basis van de vier meest gebruikte dakkleuren, zo kwam de nadruk te liggen op toegang tot essentiële voorzieningen, energie, huisvesting, vervoer en groene openbare ruimtes. Om betekenisvolle impact te realiseren, wordt hierbij zo min mogelijk gebruik gemaakt van hulpbronnen en de impact op het milieu tot een minimum beperkt. Een van de meest urgente maatschappelijke uitdagingen in Rotterdam is het aanhoudende woningtekort. Ook hierbij bieden de daken - middels koptoppen - uitkomst.
Wicked-problem benadering plaatst dak in haar omgeving
Om maximale impact te realiseren, werkt Hogeschool Rotterdam samen met verschillende partners en koppelen we de dakenmodule aan een wicked problem-benadering. Dit onderstreept dat het vraagstuk breder is dan het dak alleen en meerdere dimensies omvat. Wat hiervoor ook goede handvaten bood is de zogenaamde SCBA aanpak die Gemeente Rotterdam ontwikkelde binnen en het Life @ Urban Roofs programma. Daarbij voer je een maatschappelijke kosten-baten analyse uit, die ook oog heeft voor de maatschappelijke kosten en baten (en niet alleen de financiële). Eveline Bronsdijk en Paul van Roosmalen van Gemeente Rotterdam gaven hierover college aan de minor-studenten.
Hogeschool Rotterdam werkt samen met woningcorporatie Woonstad
In de eerste fase van de minor kozen studenten zelfstandig een dak, maar dit leidde tot praktische uitdagingen, zoals het verkrijgen van medewerking van dakeigenaren. Hierdoor bleef de impact beperkt en werd het project vaak een theoretische exercitie. Om dit te verbeteren, ging Hogeschool Rotterdam op zoek naar dakeigenaren voor elke nieuwe projectronde sinds 2022. In de afgelopen jaren waren dit daken van scholen en gymzalen. Inmiddels is Woonstad Rotterdam een partner geworden en wordt er intensief samengewerkt om de wensen van de dakeigenaren goed te laten aansluiten op de opdracht voor de studenten.
Nieuwe campustuin aangelegd met crowdfunding middelen
Een integraal onderdeel van de module, is de betrokkenheid bij de buurt waarin het gebouw zich bevindt. Studenten voeren participatieonderzoeken uit in de wijk waar het gebouw (en dus het dak) gelegen is. In 2024 leidde dit tot een nieuwe samenwerking met Erasmus Sustainable Hub, waarbij we via crowdfunding middelen werven voor een duurzame campus. De opbrengsten worden onder andere ingezet voor de aanleg van een campus-tuin met verhoogde biodiversiteit.
Theoretische Verdieping en Internationale Competitie
Sinds 2025 werkt Hogeschool Rotterdam samen met professor Rob van Tulder van de Erasmus Universiteit voor een theoretische verdieping binnen de module. Hierbij staan de concepten Wickedness of the Problem en Societal Triangulation centraal. De kern van deze benadering is dat naarmate een probleem meer dimensies omvat (politiek, economisch, sociaal, technologisch en ecologisch), het systematischer van aard wordt en complexere oplossingsstrategieën vereist zijn. Studenten worden uitgedaagd om deze theoretische verdieping te koppelen aan Sustainable Development Goal 11. Dit doen ze door een wetenschappelijke poster te ontwikkelen, waarmee ze deelnemen aan een internationale postercompetitie.
Dakmodule succesvol door interdisciplinaire aanpak
De dakenmodule heeft zich sinds 2021 ontwikkeld tot een interdisciplinair project met zowel een praktische als theoretische dimensie. De samenwerking met partners zoals Gemeente Rotterdam, Woonstad Rotterdam en Erasmus Universiteit versterkt de academische en maatschappelijke relevantie van het programma. Toekomstige ontwikkelingen richten zich op het verfijnen van de participatieve benadering, het uitbreiden van het netwerk van dakeigenaren en het versterken van de theoretische component binnen de module. Door deze voortdurende evolutie blijft de dakenmodule een innovatieve bijdrage leveren aan duurzame stedelijke ontwikkeling.
Wil je meer weten over de verdere ontwikkelingen van de dakenmodule of de resultaten van de internationale competitie? Neem contact op Julie Adams en Claire de Jonge-Wolff. Een eerder interview met Claire de Jonge-Wolff lees je hier.