Terugblik NDP Lunchseminar Woningcorporaties

Tijdens het tweede NDP Lunchseminar, gericht op multifunctionele daken op bezit van woningcorporaties, deelden twee sprekers hun ervaringen met creëren van duurzame daken: Marco van Dijk van Jutphaas Wonen Nieuwegein en Janneke Zomer-de Cort van KnaapenGroep. Kai van Gool van Sempergreen gaf een voorproefje van hun nieuwste innovatie op het gebied van geel-groene daken.

Woningcorporatie Jutphaas Wonen beheert zo'n 1900 woningen, waarvan het merendeel sociale huur. Verduurzaming en sociale cohesie staan bij hen hoog in het vaandel en daarom zijn zij enkele jaren geleden gestart met het aanleggen van groen-gele daken op hun vastgoed. Immers; deze daken zorgen ervoor dat de hittestress onder bewoners afneemt, dakbedekking langer meegaat en de biodiversiteit en leefbaarheid in de wijk wordt vergroot. Overigens waren de prestatie-afspraken tussen gemeente, huurders en de woningcorporatie ook een reden om de projecten op te starten.  Marco van Dijk deelde in zijn presentatie twee voorbeeldprojecten. Hieronder zijn belangrijkste geleerde lessen:

- Oriënteer je vroegtijdig op type vegetatiedak i.v.m. mogelijkheden subsidie (sommige soorten worden niet gesubsidieerd)

- Vorm tijdig een bouwteam i.v.m. disciplines op het dak (dakdekker is geen aannemer)

- Een vegetatiedak vergt onderhoud, sluit een contract af. 

 Janneke Zomer-de Cort van KnaapenGroep vertelde bevlogen over hun ROEF daken. Dit is een concept waarin isolatie, groen, zonnepanelen en nestkastjes samen komen. ROEF daken zijn circulair en volledig modulair en vooral: ze passen op 99% van de grondgebonden corporatiewoningen. KnaapenGroep is het op één na oudste familiebedrijf van Nederland en dat is misschien wel de reden dat ze zich in hun bedrijfsvoering laten leiden door wat ze aan volgende generaties na laten. Zo zijn deze innovatieve daken ook ontstaan: vanuit de zorgen om onze planeet, zorgen voor meer groene impact. 

quote
'Met ROEF daken bieden wij een hotelfunctie aan beschermde vogels uit de buurt'.

Tot slot deelde Kai van Gool over de nieuwste innovatie van Sempergreen. Ook dit bedrijf wordt gedreven door de wens de wereld elke dag een stukje groener te maken: werkend vanuit een waardepropositie in plaats van een kostenpropositie. Zij slaan graag de handen ineen met universiteiten en start-ups om zo met behulp van de nieuwste kennis, de meest impactvolle businesscases te bouwen. Hun nieuwste innovatie Easy betreft rechtopstaande zonnepanelen die - indien omringd door groen - uit de eerste tests 30% hogere opbrengst laten zien. 

Ieke Benschop sloot af met de oproep ook naar de kennisdag op de Rotterdamse Dakendagen te komen alwaar NDP een aantal sessies verzorgt. Meer informatie daarover lees je hier. 

NDP-Lunchseminar 17 mei - Jutphaas Wonen.pdf NDP-Lunchseminar 17 mei ROEF.pdf NDP-Lunchseminar 17 mei Sempergreen.pdf

Communicatietoolkit

Download hier

Volg ons:

Privacy policy | © Nationaal Dakenplan 2022 | Cookie policy