Wij ontwikkelen daken die bruisen van het leven

Wij ontwikkelen daken die bruisen van het leven

Het dak als de ultieme ontmoetingsplek van een gebouw of gebouwencomplex? Absoluut! Dakspecialist Zoontjens ziet het als missie om de daken nog meer te betrekken bij het leven dat zich in en om de gebouwen afspeelt. 

Daken als plekken waar bewoners voor ontmoeting en ontspanning naartoe kunnen en waar ook natuurbehoud, energieopwekking en waterretentie deel van uitmaken. Barbara Wolfs, manager marketing & communicatie en Nikkie Notten, architect- & projectadviseur vertellen over hoe Zoontjens te werk gaat en op welke manier zij de andere partners binnen het Nationaal Dakenplan kunnen versterken.

Dakspecialist Zoontjens reikt naar higher grounds

Alles wat op de grond kan, moet ook op het dak kunnen, vindt Zoontjens. Sterker nog, het zal wel moeten, willen we met zijn allen onze fijne leefomgeving behouden. Daarom reikt de dakspecialist graag naar boven, naar higher grounds. Zij zijn gespecialiseerd in de rode daken, oftewel de gebruiksdaken. ‘Wij ontwerpen, adviseren en leggen aan. Dat doen we met onder andere onze eigen geproduceerde tegels en systemen,’ vertelt Barbara Wolfs. ‘Zo maken we ze toegankelijk en is er op deze daken van alles mogelijk.’ En dat is geen overbodige luxe, want door de verdichtingsopgave bouwt men steeds meer de hoogte in. ‘Gebouwen moeten bijdragen aan de identiteit van bewoners,’ stelt Nikkie Notten. ‘Gebouwen die bruisen van het leven, zorgen voor een gezonder klimaat, waar energie opgewekt wordt en waar ontmoetingen centraal staan. Fantastisch om daar dan ook de daken bij te betrekken en hier al die toepassingen te combineren.’

Rode daken combineren met gele en blauw daken 

Zoontjens werkt graag samen met andere partijen om van daken multifunctionele daken te maken. ‘Onze gebruiksdaken combineren we dan met andere functies op het dak, in samenwerking met partners,’ aldus Nikkie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een daktuin met beplanting, gecombineerd met terrassen. ‘Maar we innoveren zelf ook, bijvoorbeeld met een beloopbare zonnetegel of de integratie van een waterretentiesysteem met onze verharding.’ Op deze manier maakt Zoontjens van rode daken roodgele daken, of roodblauwe daken. 

Ontmoeten en natuur komen samen op het dak van het Bolwerk in Muiden

Gevraagd naar welke daken tot hun lievelingsdaken behoren, denkt Nikkie even na. We kunnen eigenlijk niet kiezen, omdat we zoveel bijzondere projecten realiseren. Van klein tot groot, van technisch hoogstandje tot echte eyecatcher. Het Bolwerk in Muiden is een prachtig multifunctioneel dak waar het gebruik van het dak en de biodiversiteit elkaar perfect aanvullen. De prachtige binnentuin, combineert zonnige terrassen voor de bewoners met gemeenschappelijke gedeeltes voor ontmoetingen. Alles omringd door kleurrijke perkjes, fruitbomen en zelfs moestuinen. Ook Het Platform in Utrecht ; een micro city met ruime collectieve buitenruimtes op het dak en de vele musea met dakterrassen worden genoemd. Fondation Louis Vuitton in Parijs, het MAS in Antwerpen of het Musee des Confluences in Lyon. ‘Musea worden voor meer dan honderd jaar gebouwd. Het is een eer om daar onderdeel van uit te maken’, vult Barbara aan.

Het Nationaal Dakenplan als kennisinstituut voor dakpotentieel

Barbara licht toe waarom Zoontjens lid is van het Nationaal Dakenplan. ‘In de eerste plaats omdat we het multifunctionele dakenlandschap willen stimuleren door samen te werken met de verschillende disciplines.’ Zoontjens hanteert drie richtingen in hun werkwijze en dienstverlening: Inzichten, Uitvinden en Uitvoeren. Het NDP sluit naadloos aan bij de pijler Inzichten. ‘Wij zien het Nationaal Dakenplan als een groot kennisinstituut dat bijdraagt aan de verspreiding en toepassing van al die kennis over multifunctionele daken.’ En dat is belangrijk, vinden ze, omdat de potentie van het dak benut moet worden als oplossing voor opgaven als klimaatadaptatie, urbanisatie, verdichting, biodiversiteit en energie. 

Wil je bij Zoontjens aankloppen om kennis op te doen of om mee te denken over mogelijke oplossingen en uitvoeringen? Dan ben je van harte welkom. ‘En je pakt meteen de Brabantse gezelligheid en warme worstenbroodjes mee.’

Communicatietoolkit

Download hier

Volg ons:

Privacy policy | © Nationaal Dakenplan 2022 | Cookie policy