Van 2021 tot halverwege dit jaar was Anouk Montagne een van de drijvende kracht achter het succesvolle dakenteam van de gemeente Den Haag. In die rol inspireerde zij haar collega’s de blik omhoog te richten én initieerde het eerste Haagse Dakfestival (’Uit je Dak’) dat maar liefst drie weken duurde. Binnen de community of practice van bij het Nationaal Dakenplan aangesloten gemeentes, werkte Anouk mee aan twee handreikingen over multifunctioneel dakbeleid. Eerder dit jaar ging Anouk bij Sweco aan de slag als senior projectmanager Duurzame Stedelijke Ontwikkeling. Ook daar ligt haar hart bij de daken.
Als stedeling is Anouk Montagne zich zeer bewust van de dagelijkse worsteling om ruimte. “In de stad is het druk en vol. Geen vierkante meter is onbenut. Behalve op de daken; daar wacht een zee aan ruimte. Het is gek om die waardevolle ruimte links te laten liggen.” Anouk benadert die extra vierkante meters overigens nuchter. “Veel daken in de stad zijn niet gemaakt voor fancy dakparken of rooftopbars en toch bieden die lege ruimtes op bestaande daken grote kansen. Bijvoorbeeld voor een groendak of duurzame energieopwekking. Veel van wat er op de grond kan, kan ook op een dak. Een dak is zoveel meer dan de bovenkant van een gebouw!”
Bij Sweco werken 22.000 architecten, ingenieurs en adviseurs aan slimme oplossingen voor stedelijk gebied. Met oog voor de versnellende kracht van digitalisering en het perspectief van een groene en duurzamere samenleving. “Dan kun je niet om de daken heen. Daarom vind ik het zo te gek dat we bij Sweco de grootste vastgoedeigenaren van Nederland tot onze klanten mogen rekenen. We helpen hen hun vastgoed in beeld te krijgen wat betreft klimaatadaptieve en energetische prestaties én adviseren over hoe ze die onder andere middels hun daken kunnen vergroten.” Zo hoopt Anouk een flink aantal extra km2 in gebruik genomen dakruimte toe te voegen aan de Nederlandse dakenteller.
Dakruimte in gebruik nemen is geen sinecure, zeker in de bestaande stad. De sleutel tot het efficiënt en effectief inzetten van de beschikbare ruimte ligt volgens Anouk bij een gebiedsgerichte benadering. “Bekijk het dak niet alleen ten opzichte van het gebouw waarop het ligt en de eigenaar die eronder schuilt, maar vooral ook ten opzichte van het gebied waar het in ligt. Alleen dan wordt de waarde van een dakoplossing goed zichtbaar”. In steden ontstaat steeds meer risico op waterproblemen. Daar zijn slimme oplossingen voor nodig. Daarom pleit Anouk voor een integrale aanpak waarbij dak in stedenbouwkundige plannen geïntegreerd worden. “Iemand die dat heel goed doet, is Jasper van Lammeren. Hij is naast architect werkzaam voor het Dakenteam van gemeente Zoetermeer. Als je hem hoort praten over hoe hij daken in zijn plannen meeneemt, hoor je de ruimte ontstaan”.
Onlangs publiceerde Anouk een artikel met 5 praktische adviezen om als overheid én vastgoedeigenaar met je dak aan de slag te gaan in de bestaande stad. Dat artikel lees je hier.
Wil je vaart maken met stedelijke vergroeningsprogramma's of zoek je een projectmanager die realistische plannen voor jouw dak maakt? Anouk gaat graag met je aan de slag!