Als Paul Verkaik in 2006 op werkbezoek in Duitsland is, valt hem op dat in de duurzame wijk alle daken zijn voorzien van vegetatie of zonnepanelen. ‘Dat zag je toen in Nederland nog niet op deze schaal’. Bij thuiskomst ontwikkelt hij voor BDA Dak- en Gevelopleidingen de eerste trainingen op het gebied van groene daken en zonne-energie. Het typeert Verkaik in optima forma. Maatschappelijke ontwikkelingen vertalen in opleidingen: daar ligt zijn kracht.
BDA Dak- en gevelopleidingen al 50 jaar toonaangevend
Paul Verkaik is al ruim 20 jaar directeur-eigenaar van BDA Dak- en Gevelopleidingen. Met zijn onderwijsachtergrond blijkt hij steeds weer in staat om technische vraagstukken om te zetten in innovatieve, aantrekkelijke lesprogramma’s. Kwaliteit en duurzaamheid staan daarbij hoog in het vaandel. Anno 2023 heeft BDA Dak- en Gevelopleidingen een breed opleidingsprogramma op het gebied van multifunctionele daken. Zo organiseren ze voor de dakbegroeners de Groenkeur-opleidingen voor het veilig werken op hoogte en het aanleggen en onderhouden van groene daken , en zijn ze als eerste bedrijf geaccrediteerd voor het verzorgen van de zonopleidingen in Nederland. “Daarnaast vormen we de hoofdjury bij het Nederlands Kampioenschap Zonnepanelen, waar beoordeling op veiligheid en kwaliteit centraal staan. Dat vinden we zelf een mooi compliment voor onze deskundigheid”.
Maatschappelijke opgaven vinden oplossing op het dak
In het najaar start BDA met een nieuwe 7-daagse opleiding ‘Dakadviseur/ Dakregisseur Duurzame en Multifunctionele daken’. De opleiding beslaat alle aspecten van multifunctionele daken; van beleid en initiatief tot ontwerp, uitvoering en beheer. ‘Steeds vaker wordt het dak gezien als functionele oplossingsruimte voor maatschappelijke opgaven. Overheden en corporaties gaan meer sturen op multifunctioneel gebruik van daken. Er is daarom steeds meer behoefte aan breed opgeleide adviseurs en regisseurs die opdrachtgevers op een juiste manier kunnen informeren en projecten op de bouwplaats kunnen begeleiden. De opleiding is overigens ook zeer interessant voor dezelfde opdrachtgevers, vooral om hun dakenbeleid goed vorm te kunnen geven.
Nieuwe opleiding optelsom van kennis NDP-Partners
Vijftien vakspecialisten delen tijdens de opleidingsdagen hun ervaringen, inzichten en kennis met de deelnemers; van weerstanden en do’s en don’ts tot het berekenen van de effecten, investeringskosten en de maatschappelijke winst van daken. Het Rotterdamse dak van De Groene Kaap wordt hierbij als rode draad ingezet. Een groot aantal NDP Partners is als docent betrokken. Zo komen Paul van Roosmalen, Michiel van de Bunt, Friso Klapwijk, Erik Steegman en Henk Vlijm een lezing geven. De laatste wordt door Verkaik aangewezen als mede-architect van de nieuw opleiding. ‘Ik heb het platte dak door de functietoevoegingen zien veranderen van een lelijk eendje in een mooie zwaan; de interesse in de opleiding en de groeiende bekendheid van het Nationaal Dakenplan laten zien dat multifunctionele daken breed gedragen worden!’
Meer weten over de opleiding tot dakregisseur? Hier vind je meer informatie.