Opinie: Optimale dakbedekking dankzij data

Opiniestuk door Matrixian Group:

Het besef dat een dak meer is dan simpelweg ‘een dak boven je hoofd’ is inmiddels geland. Multifunctionele daken zijn populairder dan ooit. Een kanttekening is echter dat niet ieder dak geschikt is voor elk type invulling. De kunst is daarom om te achterhalen welke mogelijkheden er wél zijn en welke invulling optimaal is. Datagedreven oplossingen helpen hierbij. Ze leveren een bijdrage aan een intelligent daklandschap en versnellen de invulling van (duurzame) dakbedekking.

Een intelligent daklandschap

Datagedreven oplossingen maken het mogelijk om direct inzicht te krijgen in welke (duurzame) dak-invullingen ultiem zijn. Datasets die hierbij een rol spelen zijn pandeigenschappen en omgevingsfactoren. Pandeigenschappen zijn factoren als hoogte, type dak en bouwjaar en omgevingsfactoren betreffen gegevens als waterniveau (na regenval), mate van hittestress en zoninstraling. Door deze factoren te integreren, modelleren en te visualiseren ontstaat er een meerwaarde, want voor elk dak kan dan de optimale invulling worden gegeven: een modern plat dak in een waterstress gebied is bijvoorbeeld perfect geschikt voor een groen dak met waterbergende kwaliteiten en een oud schuin dak met goede zoninstraling leent zich uitstekend voor zonnepanelen.

Datatechnologie kan de realisatie van multifunctionele daken niet alleen versnellen, maar processen worden ook uiterst efficiënt en nauwkeurig. Tegelijkertijd kan data worden gevisualiseerd, zoals gedaan wordt op Matrixian Map. Dat is niet alleen prettig om naar te kijken, maar geeft ook inzicht in nieuwe mogelijkheden, vertelt een verhaal, laat trends zien en maakt data begrijpbaar. Kennis die verscholen ligt in data komt dan opeens tot leven. Een voorbeeld hiervan is de Groene Daken Kansenkaart. Deze kaart is ontwikkeld voor gemeenten zodat zij eenvoudig kunnen zien welke daken er geschikt zijn voor een groen, geel of blauw dak, waardoor milieudoelstellingen kunnen worden behaald. Deze interactieve kaart laat dan ook per dak zien welke duurzame invulling het meest haalbaar, rendabel en voordelig is. Door simpelweg op een dak te klikken komt alle benodigde informatie beschikbaar.

De Groene Daken Kansenkaart

 Bron: Gemeente Utrecht

Verschillende belangen

Diverse partijen hebben baat bij de implementatie van multifunctionele daken. Denk aan bewoners, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en huiseigenaren, maar ook maatschappelijke organisaties en gemeenten. Daarbij zijn vaak verschillende belangen aan de orde. Huiseigenaren zoeken vaak naar economisch rendement terwijl gemeenten milieudoelstellingen willen behalen. Het voordeel van datatechnologie is dat meerdere belangen kunnen worden gerealiseerd. Data-analyses zijn namelijk onafhankelijk en nemen alle factoren in acht.

Nieuwe ontwikkelingen

Iets wat in de nabije toekomst kan worden ingezet bij de implementatie van multifunctionele daken zijn satellietbeelden. De beelden kunnen van grote waarde zijn omdat ze het materiaal en de staat van een dak kunnen scannen. Iets wat voor een mens onmogelijk is als dit op grote schaal moet gebeuren. Indien de satellietbeelden een slechte kwaliteit van een dak constateren en het dak toch al moet worden vervangen, zou de voorkeur bijvoorbeeld uit kunnen gaan naar een groen dak. De aanlegkosten zijn dan namelijk relatief laag. Constateren de satellietbeelden asbest, dan weten we alvast dat het dak functioneel moet worden vervangen.

Opiniestuk door Vera van Laarhoven, Matrixian Group

Geïnteresseerd om samen te werken rondom een datagedreven afwegingskader voor multifunctionele daken? Word partner bij het Nationaal Daken Plan!

Wilt u hier ook een opiniestuk publiceren? Neem contact op via info[at]dakenplan.nl.

Communicatietoolkit

Download hier

Volg ons:

Privacy policy | © Nationaal Dakenplan 2022 | Cookie policy