Het biodiverse bloemendak van Dakbloemenweide bevat ruim 40 inheemse planten die allemaal een eigen functie hebben. Sommige dienen als voeding, andere als nestmateriaal of beschutting. Maar bovenal: de daken die door hen ontwikkeld zijn, vormen een weelderige plek voor vogels en insecten.
Als Vlot en Bosman in 2018 hun bedrijf Dakbloemenweide oprichten is hun doel meteen helder: door grijze daken om te toveren tot groene leefgebieden zetten zij zich in voor het biodiversiteitsherstel van Nederland. In vijf jaar tijd ontwikkelen ze een lichtgewicht, volledig inheems en biodivers bloemendak waarmee ze de groene functie van de daken naar een hoger ecologisch niveau tillen. Dakbloemenweide werkt daarvoor samen met onderzoekspartijen zoals Wageningen Universiteit, de Vogelbescherming en de Vlinderstichting.
In maart 2024 legden zij hun grootste dakbloemenweide tot nu toe aan. Op een nieuwbouwpand in Tilburg realiseerden zij een dakbloemenweide met een indrukwekkende omvang van ca. 2500 m2. “Daarmee transformeerden we niet alleen de skyline van Tilburg, maar zetten we ook een belangrijke stap in de broodnodige verduurzaming van bedrijventerreinen In Nederland”, aldus Marina Bosman.
Een ander project waar ze met trots op terugkijken, is een dakbloemenweide voor Hotel Abcoude. De 400 m2 aan dakbloemenweide zorgt er daar voor dat een deel van het hotel nagenoeg wegvalt tegen het achterliggende landschap. Joost Vlot: “Natuurinclusief bouwen staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom gaan we graag aan tafel met architecten en bouwbedrijven om mee te denken over ecologische inrichting van de daken”. Het groene dak van Hotel Abcoude zorgt niet alleen voor een weelderige plek voor vogels en insecten, maar houdt ’s zomers ook de onderliggende hotelkamers heerlijk koel.
Als het aan Vlot en Bosman ligt, neemt elke groendak aanbieder een dakbloemenweide op in het assortiment als variant op het sedum wat nu veelal wordt toegepast. “Ons ontwerp zorgt ervoor dat je zelfs met een lichtgewicht dakconstructie toch heel biodivers en ecologisch hoogwaardig bezig bent”, zegt Bosman.
Productontwikkeling is zeer belangrijk en daarom doen Bosman en Vlot een oproep: Neem daken na aanleg mee in onderzoek en monitoring. Zo krijgen we beter inzicht in de ecologische meerwaarde van wat wel en niet zinnig is om op een dak aan vergroening toe te passen. Voor ons is de aanleg is niet het eindstation maar eigenlijk het startpunt als de opdrachtgever dat ook interessant vindt. Daarom is er in samenwerking met de Vlinderstichting de Citizen Science tool ontwikkeld die door iedereen gebruikt kan worden ter monitoring van het groendak, ongeacht wat erop ligt. Als laatste onderdeel in de ontwikkeling is de dakbloemenweide vegetatiemat ontwikkeld waarmee daken met direct resultaat omgetoverd kunnen worden in inheemse daktuinen. "Bovendien is ons concept 100% circulair en daarmee beantwoordt het product aan de uitdagingen van deze tijd", aldus een trotse Vlot.