Integrale Dakkwaliteit

Het NDP focust zich op de meest gebruikte kleuren van multifunctionele daken: groen-blauw-rood-geel. De dakopbouw – wat onder de kleuren zit – (de grijze sector) is onderbelicht, terwijl dit de basis vormt voor een duurzaam en kwalitatief dak. Het ontbreekt bouwparticipanten die betrokken zijn bij het ontwerpen en realiseren van multifunctionele daken vaak aan brede/ multidisciplinaire kennis over multifunctionele daken. Door dit gebrek aan kennis, gaat het nogal eens mis met de aanleg van multifunctionele daken.

Er is in de gehele bouwsector weinig afstemming op het dak. Het komt bijvoorbeeld maar mondjesmaat voor dat er een integraal bouwteam op het dak werkt. Als gevolg, moeten er veel correcties tijdens een bouwproces gedaan worden waarbij iedereen naar elkaar wijst. Dit kan leiden tot lekkende daken of andere technische fouten. Hiermee ontstaan ook ‘faalkosten’: onnodige kosten voor de benodigde aanpassingen door gebrekkige kennis en slechte afstemming onderling. In enkele gevallen is het zelfs zo, dat door sectoraal te werken het helemaal niet meer mogelijk is om een nieuwe functie op het dak aan te leggen. Bijvoorbeeld doordat de opstaande rand van het dak te laag is aangelegd, waardoor er letterlijk geen ruimte is om water op te slaan. Het gevolg is dat dakeigenaren multifunctionele daken associëren met een lekkage of het nemen van onnodige risico’s. Met een meer integrale aanpak kunnen deze onwenselijke situaties voorkomen worden. 

Het speerpunt Integrale Dakkwaliteit zet zich in om de kennis die er is op het gebied van integrale dakkwaliteit te bundelen in een handzame handreikingen en deze te delen binnen de bouw-en dakenbranche. 

In maart 2025 lanceerden we de handreiking 'Integrale Dakkwaliteit Nieuwbouw'. Daarin lees je over de randvoorwaarden waaraan je moet voldoen om een multifunctioneel dak mogelijk te maken. We koppelen droomdaken aan technische aspecten en richtlijnen en verbinden zo de dakdromers aan de dakdoeners. Zo zorgen we ervoor dat iedereen vanuit dezelfde grondprincipes aan het schetsen slaat. In het najaar verschijnt de handreiking 'Integrale dakkwaliteit bestaande bouw'.

Wil jij meedenken en meewerken aan het verbeteren van de integrale dakkwalliteit? Meld je aan voor de werkgroep via roos@dakenplan.nl 

Communicatietoolkit

Download hier

Volg ons:

Privacy policy | © Nationaal Dakenplan 2022 | Cookie policy